28. september 2011

Mit ynglingsbrød - min egen opskrift på grydebagtbrød med havregryn


Jeg har eksperiementeret med et lidt sundere grydebagt brød - jeg synes faktisk også at det var mere frisk dagen efter, end det jeg tidligere har bagt.
 • 325 gram mel
 • 300 g havregryn
 • 5 dl vand
 • 2 tsk salt
 • gær på størrelse med en ært
Variationer: tilsæt hakkede krydderurter, soltørrede tomater eller andet. Jeg prøver at lave en sød udgave af det lækre brød en anden dag :0)

 1. Rør først gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Brug en stor skål. Bland så salt og mel ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at blande indtil alt melet er vådt.
 2. Lad det hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til, at man ikke behøver at ælte brødet. Gæren gør det arbejde, som du ellers skulle gøre selv. Den kan godt tåle at hæve længere.
 3. Jeg hæver det altid ved stuetemperatur. Du kan dog godt lade dejen overnatte i køleskabet. Det bliver den kun bedre af. 
 4. Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen i 3 led. Først den ene vej og så den anden.
 5. Læg den eller i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold viskestykket sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere.
 6. Professionelle bagere bruger en ovn med vanddamp i. Det har de fleste mennesker ikke. Men du kan få din skorpe endnu bedre end bagerens vha. et lille trick.
 7. Du skal bage brødet i en gryde inde i ovnen.(Husk ingen plastikdele, da ovnen er meget varm.) Grydens låg holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere om at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.
 8. Varm ovnen op til 250 grader. Kom en mellemstor gryde ind i ovnen. Dejen må kun kunne fylde gryden halvt op.
 9. Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.
 10. Vær sikker på at ovnen er varm nok. Jeg venter som regel 15-30 minutter efter at ovnen siger den er varm nok. Ovnens termostat måler lufttemperaturen i ovnen, og den kan sagtens nå 250 grader inden alle metaldelene i ovnen er varmet ordentlig op. Er ovnen ikke varm nok bliver skorpen nemt for tynd og blød. Jeg bruger varmluftsovn.
 11. Den skal bage i 30 minutter ved 250 grader med låg
 12. Efter 30 minutter lader du den bage i 15 minutter ved 230 grader uden låg.
 13. Lad brødet køle i mindst 20 minutter inden servering.
Opskriften er stærkt inspireret af et grydebagt brød vist i Gomorgen Danmark - se andet sted her på siden.

1 kommentar:

 1. Uhmmmm Gitte!! Det lyder lækkert!! Det må jeg prøve! :)

  SvarSlet